Close

VOJIN MIJATOVIĆ REAGOVAO NA REZOLUCIJU EVROPSKIH ZELENIH : EVO ŠTA IM JE PORUČIOEvropski Zeleni su jučer, na sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju, kojom se, između ostalog, od Evropske unije traži nametanje sankcija predsjedniku SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Također, u Rezoluciji se navodi kako ne smije biti promjena granica na prostoru zapadnog Balkana.

Povodom usvajanja ovog dokumenta oglasio se potpredsjednik SDP-a Vojim Mijatović.

Europski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i BiH.

Još jednom se želim zahvaliti poslanicama Zelenih u Evropskom Parlamentu Tineke Strik i Viola von Cramon-Taubadel, sa kojima smo razgovarali na ovu temu u Briselu pre tri dana, Saša Magazinović, Ahmed Husagić i ja.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Dio Zelene rezolucije koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu:

Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

EU bi stoga trebala uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornima za aktuelnu političku krizu. Priznajemo kakav utjecaj vlada Srbije ima u regionu i čekamo da vidimo da se ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjenje tenzija i daljnji rad na pomirenju svih šest zemalja zapadnog Balkana, naglašava se u Rezoluciji Ized.

Idemo naprijed s ciljem zaštite integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, stoji u poruci Vojina Mijatovića.

scroll to top