Close

USKORO NIČU PLANTAŽE PITOMOG KESTENA U SANSKOM MOSTUProjekat sadnje plantažnog kestena na području općine Sanski Most biće finansiran putem Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), a planirana je sadnja na površini od oko 100 hektara.

Prema riječima Vehbije Okčića, predsjednika Udruženja voćara “Zelenika”, vrijednost projekta će iznositi oko 80.000 maraka, s tim da će lokalne vlasti participirati s dijelom novčanih sredstava, kao i neposredni korisnici.

Prema riječima sanskog voćara Enesa Kobašlića, uzgoj plantažnog kestena je dugoročno pesrpektivna djelatnost.

Dodaje kako plantažni kesten, za razliku od šumskog, nema prirodnih neprijatelja, ne obolijeva od raka korijena niti ga napadaju ose šiškarice, koje su desetkovale šume divljeg kestena na ovim prostorima posljednjih nekoliko godina.

Područje Unsko-sanskog kantona je izuzetno povoljno za rast i uzgoj kestena, a doskoro on nije plantažno uzgajan. U posljednjoj deceniji šume kestena na ovim područjima su desetkovane zbog pojave i djelovanja raznih štetnika, što je veliki problem. Plantaže pitomog kestena su u proteklom periodu podignute na području Velike Kladuše i Bužima, gdje su takve aktivnosti također podržane od međunarodnih organizacija koje podstiču poljoprivrednu proizvodnju.

scroll to top