Close

U TK značajno smanjen broj migranata: Evo koliko su krivičnih djela počinili u prošlom mjesecu


Na sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za oktobar 2021. godine. Tokom prošlog mjeseca službenici policije su pronašli i evidentirali 58 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

U odnosu na septembar, kada je evidentirano njih 119, radi se o smanjenju broja evidentiranih migranata. Tokom oktobra najveći broj migranata evidentiran je iz Afganistana i Pakistana (19), Burkine Faso (6), Gambije (5), Maroka i Alžira po 3, Saudijske Arabije, Gane i Indije po 1 migrant.

U ovom periodu evidentirano je i 5 sigurnosno interesantnih događaja, od čega su njih dva okarakterisani kao krivična djela u kojem su učestvovali migranti. To su po jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju i krađa.

Osim navedenog, policijski službenici su, radeći na identifikaciji i pronalasku izvršilaca krivičnih djela iz ranijeg perioda, zadokumentovali 4 krivična djela teška krađa, za koje postoje osnovi sumnje da ih je počinio migrant iz Libije. O ovome je protiv navedene osobe Kantonalnom tužilaštvu TK dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, stoji u Informaciji iz Vlade TK.

scroll to top