Close

SULJAGIĆ: LIKVIDIRAN JE USTAŠA IZ SREBRENICE, LIKVIDIRANO PET BALIJA, TO JE VOJSKA KOJU DODIK ŽELI OBNOVITIDirektor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je dokument iz avgusta 1995. godine koji je Rajko Kušić, optuženik za ratne zločine, tada komandant Rogatičke brigade uputio komandi Drinskog korpusa.

U redovnom borbenom izvještaju Kušić obavještava komandu Drinskog korpusa “da je 7. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima u kanjonu rijeke Prače likvidirano pet preostalih balija poslije pada Žepe”.

Kušiću je optužen da je tokom rata u Bosni i Hercegovini naredio napade na civile nesrpske nacionalnosti u regionu Rogatice. On je u martu ove godine negirao krivicu pred Višim sudom u Beogradu. U optužnici se navodi da je učestvovao u više od 150 ubistava u općini Rogatica od maja 1992. do kraja jula 1995. godine.

Tužilaštvo BiH optužilo je Kušića 2014. godine. Kao i brojni drugi optuženici i on živi u Srbiji, te je njegov predmet preuzelo tamošnje pravosuđe koje je optužnicu podiglo u oktobru 2020. godine.

scroll to top