Close

Situacija u Srbiji se ne stišava: U subotu najavljeni novi protesti


Ekološki ustanak zajedno sa više od 40 inicijativa, pokreta i aktivista odlučio je da nastavlja proteste i pozvao sve građane da izađu na proteste i blokade koji će biti organizovani širom Srbije u subotu, 11. decembra, od 14 sati.

“Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobjede“, navedeno je u saopćenju, prenosi list “Danas”.

„Naš ultimativni zahtjev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da: se briše projekt rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim dijelovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku.“

Posebno se naglašava podrška zvaničnoj inicijativi građana Loznice koju je potpisalo više od 5.400 građana, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica.

„Na našem protestu ispred RTS-a je također zatraženo da se ukine nezakonita propaganda Rio Tinto kompanije, jer obmanjuje javnost, i da se javni servisi i frekvencije pod hitno otvore za naše stručnjake i naučnike koji bi konačno objasnili svu opasnost koja nam se sprema“, navodi se dalje.

Ekološki ustanak je ponovio poziv policiji da mirno i zakonito obezbjeđuje skupove, da ne vrši bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave građana.

„Također, očekujemo da sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi. Oni su svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava prije deset dana, te apelujemo na tužilaštvo da hitno pokrene postupak“, zahtijeva Ekološki ustanak.

Prema njihovim informacijama, u blokadi u subotu učestvovat će građani iz velikog broja mjesta u Srbiji, kao i u inozemstvu.

scroll to top