Close

Saradnja se nastavlja BiH i region od “strateškog značaja za NATO”


Potrebno nam je da se svi akteri u ovoj zemlji ponašaju na najkonstruktivniji način, kazao je Javier Colomina u Sarajevu

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javier Colomina je jučer, u razgovoru s članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i članovima Delegacije PSBiH u PS-u NATO-a, kazao da se saradnja između NATO-a i BiH nastavlja, te da su BiH i region od “strateškog značaja za nas”.

Naglasio je da je na samitu ministara vanjskih poslova članica NATO-a u Rigi izražena zabrinutosti zbog tenzija u regionu, kako na Kosovu, tako i u BiH, ali da je istaknuta i snažna podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu BiH, te multietničkim institucijama, uključujući Oružane snage BiH.

– Mi smo odlučili da ćemo povećati politički angažman NATO-a na zapadnom Balkanu. To je razlog zašto sam ovdje, da prenesem tu poruku vrlo jasno. Dakle, da smo tu da podržimo BiH u njenom reformskom procesu, koji obuhvata i ekonomsko-političku i vojnu oblast, naveo je Colomina, koji se jučer sastao i sa predsjedateljem Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH Josipom Brkićem i ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

scroll to top