Close

SANKCIJE I DALJE U LADICI: NJIHOVO KORIŠTENJE BI IZAZVALO KONTRAEFEKATAmbasade zapadnih zemalja oštro su osudile odluke NSRS-a o vraćanju državnih nadležnosti na entitet.

Sankcije smatraju kontraproduktivnim u ovom trenutku. Iz FBiH pozivaju Tužilaštvo BiH da zaštiti ustavni poredak BiH.

Mehanizmi, za koje su predstavnici međunarodne zajednice u BiH ranije najavljivali da će biti upotrebljeni ukoliko se nastavi sa urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, još su u ladici. Sudeći prema stavovima koji su saopšteni iz ambasada zapadnih zemalja, tu će ostati još neko vrijeme, jer bi korištenje bilo kakvih ozbiljnih sankcija u ovom trenutku, kako ističu iz ovih krugova, bilo kontraproduktivno, piše DW.

Realizacija na „dugom štapu“

Iz izvora bliskih međunarodnim predstavnicima, saznajemo da su razmatrane sankcije nakon posljednjih odluka Narodne skupštine, koje se tiču prenosa nadležnosti, ali je zaključeno da bi to u ovom trenutku izazvalo kontraefekat i još više zaoštrilo političku situaciju. U isto vrijeme, odluke koje su usvojene, još su na „dugom štapu“, odnosno potrebno je vrijeme za njihovo stupanje na snagu, kao i period od šest mjeseci za njihovu realizaciju.

Slijepa ulica za RS

Mlake reakcije zapada, izazvale su sa druge strane, oštre reakcije u FBiH. Poziva se i Tužilaštvo BiH, da hitno zaštiti ustavni poredak zemlje i pokrene postupak protiv lica, koja su u Narodnoj skupštini usvojila zaključke o prenosu nadležnosti.

Prvi čovjek SDA, Bakir Izetbegović, poručuje da odluke koje su izglasali poslanici okupljeni oko Milorada Dodika predstavljaju direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH.

Zaustaviti formiranje parainstitucija

Milorad Dodik, zakoračio je u pravno nasilje, koje može imati nesagledive posljedice, saopšteno je iz stranke Narod i pravda.

“Mora se jasno ukazati da je Dodik sa političkog prešao u fazu pravnog nasilja kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja, što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Dejtonskog sporazuma”, navodi se u reakciji Naroda i pravde, što je uglavnom sličan stav i sa svim ostallim strankama u Federaciji BiH.

Sjednica ambasadora Upravnog odbora Savjeta za impelentaciju mira, održana je sredinom sedmice, a nakon nje je upozoreno da RS najavljenim postupcima prelazi u anntidejtonsko djelovanje. Visoki predstavnik u BH, Kristijan Šmit je nakon sjednice rekao, da treba sačekati i vidjeti šta taj dan nosi.

Ništa dramatično

U sankcije ne vjeruje ni Milorad Dodik, ističući da je u to sto posto siguran.

scroll to top