Close

RACIJE U NJEMAČKOJ: PLANIRALI UBISTVO POKRAJINSKOG PREMIJERA?Njemačka policija pretresla je danas nekoliko lokacija u istočnoj pokrajini Saksoniji u okviru istrage, kako su rekli, o zavjeri aktivista protiv vakcinacije za ubistvo pokrajinskog premijera Michaela Kretschmera .

Pretresi u Dresdenu bili su usmjereni na pojedine članove grupe u programu za razmjenu poruka “Telegram”, gdje se razgovaralo o planovima za ubistvo u vezi sa suzbijanjem virusa korona koje sprovodi državna vlada, saopćila je policija, prenosi Tanjug.

Grupa “Dresden Online Vernetzung” došla je u centar pažnje vlasti nakon istrage koju je prošle sedmice objavila televizija ZDF.

Izvještaj ZDF-a otkrio je da su članovi grupe “Telegram” na sastancima u Dresdenu govorili o ubistvu predstavnika Vlade Saksonije.

Specijalne snage učestvovale su u racijama koje su pokrenute danas nakon što su izjave članova grupe “Telegram” sugerisale da bi oni mogli posjedovati oštro oružje i samostrijele, objavila je policija Saksonije na Twitteru.

Prošlog mjeseca, grupa demonstranata održala je skup sa bakljama ispred kuće ministarke unutrašnjih poslova Saksonije, što se smatra implicitnom prijetnjom nasiljem protiv nje.

scroll to top