Close

Pušteni bivši pripadnici Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine


U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište za određivanje pritvora četvorici uhapšenih u akciji SIPA-e zbog sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika. Kako je saopćilo Udruženje Četvrte viteške brigade ARBiH, osumnjičeni Vahid Alađuz Senad Gadžo, Agan Nezir i Sulji Hebibi su pušteni i branit će se sa slobode.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da se istraga odnosi na zločine nad srpskim civilima s područja sarajevskih naselja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su nezakonito bili zatočeni u logoru Osnovne škole “Aleksa Šantić” i zatvoreni u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

“Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršioci ubistava”, ističe se u saopštenju za javnost.

Advokatica dvojice osumnjičenih Sabina Mehić je ranije za N1 istakla da mjera pritvora nije zatražena za Muju Vatreša koji je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH pušten kući.

Ranije su u saopćenju za javnost iz Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići istakli da podržavaju nepristrastan rad Sudstva i Tužilaštva, ali nisu za način na koji su privedeni njihovi saborci, čijim pristupom, stoji u saopćenju, su porodice njihovih saboraca bile izložene dodatnom stresu.

scroll to top