Close

Planirano otvaranje fabrike u kojoj će zaposliti 100 radnika: Početna plata iznosit će 950KM


“Planirali smo mjesec dana testne proizvodnje a da april bude mjesec u kom ćemo početi rad u punom kapacitetu. Drago mi je da imamo i podršku rukovodstva općine i nadam se da će vrijeme koje je pred nama biti uspješno za sve nas”, poručio je Arslan Kavgić.

Objekat bivše fabrike za proizvodnju kreveta “Napco beds” u Petrovu uskoro bi mogao dobiti nove vlasnike koji planiraju otvaranje svoje fabrike sa istim proizvodnim programom i zapošljavanje oko stotinu radnika.

Ovo je rečeno na sastanku koji je ove sedmice održan u kabinetu načelnika općine Petrovo Ozrena Petkovića sa vlasnikom firme “Kavgico” Živinice Arslanom Kavgićem, zainteresovanim za kupovinu bivšeg Napka.

“U našoj fabrici u Živinicama proizvodimo garniture za sjedenje a prema ugovoru sa našim partnerima iz Njemačke u narednoj godini počet ćemo proizvodnju boxspring kreveta. Znači, mi ćemo otvoriti potpuno novu fabriku a namjera nam je da ona bude upravo u općini Petrovo, u objektu bivšeg Napka, iz više razloga. Prije svega objekat zadovoljava sve potrebe za otvaranje pogona, velika je prednost blizina Živinicama a posebno je važna činjenica da na ovom prostoru imamo ljude sa višegodišnjim iskustvom”, rekao je Arslan Kavgić.

Naglasio je da je sastanak sa načelnikom općine i njegovim saradnicima imao za cilj da se rukovodstvu općine predstave planovi i namjere za ulaganje na ovom prostoru.

Načelnik Petković je izrazio nadu da će planovi biti ostvareni i da će objekat bivšeg Napka čim prije dobiti nove vlasnike koji će pokrenuti proizvodnju.

Sa sastanka u Opštini

“Na sastanku je istaknuto da je, pored dogovora sa bankom koja prodaje objekat, veoma bitno i obezbjeđenje radne snage. Nadam se da će biti dovoljan broj zainteresovanih radnika neophodnih za pokretanje proizvodnog procesa, a obzirom na uslove koji će im biti ponuđeni, prije svega mislim na visinu ličnog dohotka, vjerujem da tu neće biti problema”, istakao je Petković.

A kada su u pitanju uslovi, Kavgić je istakao da će početna plata sa toplim obrokom za radnike u šivaoni biti 950 KM, a za tapetare i zaposlene u mašinskom odjeljenju oko 1.250 KM.

“Podrazumijeva se da će svi radnici biti osigurani, da će se porezi i doprinosi plaćati na kompletan iznos ličnih primanja. Bit će obezbijeđeni i troškovi prevoza, korištenje godišnjih odmora i sve drugo što je zakon propisao kada su u pitanju prava radnika”, istakao je Kavgić.

Sastanku su se pridružili i voditelji proizvodnih sektora Napca, kojima su iste pozicije ponuđene i u budućoj firmi. S njima je dogovoreno da ostvare kontakt sa bivšim Napkovim radnicima u toku ove sedmice, kako bi menadžment firme Kavgico sa svima njima održao sastanak narednog ponedjeljka piše Slobodna-Bosna

“Naš plan je da kupovinu objekta okončamo do nove godine, u januaru i februaru da izvršimo sanaciju objekta i instaliranje mašina i opreme a početkom marta da radnici uđu u pogon. Planirali smo mjesec dana testne proizvodnje a da april bude mjesec u kom ćemo početi rad u punom kapacitetu. Drago mi je da imamo i podršku rukovodstva općine i nadam se da će vrijeme koje je pred nama biti uspješno za sve nas”, poručio je Arslan Kavgić.

scroll to top