Close

OLAF SCHOLZ BI NAREDNE SRIJEDE TREBAO PREUZETI FUNKCIJU KANCELARA NJEMAČKEDosadašnji ministar finansija Njemačke i nasljednik Angele Merkel Olaf Scholz (SPD) naredne srijede trebao bi biti i zvanično izabran za novog kancelara Njemačke, pišu njemački mediji.

Predstavnici tzv. “semafor” koalicije, koju čine SPD, FDP i Zeleni, prošle sedmice su potpisali koalicioni sporazum, čime je napravljen veliki korak ka uspostavljanju nove vlasti u Njemačkoj.
Sporazum lidera stranaka do kraja ove sedmice trebale bi odobriti i stranačke baze, a prema informacijama koje dolaze iz Njemačke, to bi trebalo predstavljati formalnost, čime će biti ispunjeni svi uslovi za imenovanje novog kancelara.

Prema ranijem dogovoru stranaka, poziciju kancelara će preuzeti lider Socijaldemokratske partije Njemačke Olaf Scholz, koji bi prema planu trebao biti imenovan 8. decembra.

“Stranačke baze trebaju odobriti sporazum. SPD i FDP održavaju partijske konferencije za vikend, Zeleni će održati glasanje među članovima, a rezultati će biti poznati u ponedjeljak”, javljaju mediji.

Lideri “semafor” koalicije ranije su podijelili i preostale pozicije unutar vlade, a prema planu, ministarstvo finansija trebao bi preuzeti lider FDP-a Christian Lindner, dok bi s druge strane diplomatiju trebali preuzeti Zeleni, a predsjednica stranke Annalena Baerbock bi na ministarskoj poziciji u ovom resoru trebala zauzeti mjesto dosadašnjeg diplomate Heika Maasa.

scroll to top