Close

LOŠA KVALITETA SNA MOŽE UČINITI DA SE OSJEĆATE STARIJEZbog loše kvalitete sna može vam se činiti da ste stariji nego što jeste, pokazalo je novo istraživanje.

Glavna autorica istraživanja je Serena Sabatini sa Univerziteta Exeter. U istraživanju je učestvovalo 4,482 ljudi koji imaju 50 godina. Odgovarali su na upitnik o njihovom percipiranju sna. Također su odgovarali na pitanja o negativnim promjenama u sposobnosti pamćenja, gubitku energije, manjku motivacije itd.

Stručnjaci su otkrili da se oni koji su naveli kako imaju loš kvalitet sna također osjećaju mnogo starije nego što jesu. Loš san ne utječe samo na to kako se osjećamo već, naravno, može ostaviti stvarne posljedice na naše zdravlje.

– Faze sna su od suštinskog značaja zato što nam pomažu da se oporavimo od bolesti, odmorili tijelo i regulisali emocije – kazala je Sabatini.

Doktor Cristiano Guarana upozorio je da može doći i do poteškoća prilikom procesa razmišljanja jer se smanjuje povezanost između amigdale i prefrontalnog korteksa mozga.

scroll to top