Close

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA ĆE ZA VODU IZ BUŠKOG JEZERA PLAĆATI TOMISLAVGRADU I LIVNU 4,3 MILIONA EURANakon što je danas Dom naroda FBiH prihvatio izmjene, na snagu će stupiti zakon o vodnim naknadama po kojemu će Hrvatska elektroprivreda (HEP) ubuduće dvjema bh. općinama Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1,8 miliona.

Delegati Doma naroda jednoglasno su podržali izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata na području Federacije BiH. Predlagač, delegat Stipan Šarac ocijenio je prihvatanje izmjena ovoga zakona izuzetno važnim iskorakom za općine Tomislavgrad i Livno.

Od sljedeće godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) će godišnje plaćati za vodu iz Buškog jezera 4,3 miliona eura umjesto dosadašnjih 1,8 miliona tim općinama. Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošloga vijeka, a cilj je bio prikupiti vode s područja Livanjskog i Duvanjskog polja te ih usmjeriti prema hidroelektrani Orlovac koja se sada nalazi u sklopu HEP-a.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući da se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta. Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

Dodaje kako usvojene izmjene Zakona stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

scroll to top