Close

DŽINDIĆ: DOŠLI SMO DO OKVIRNOG SPORAZUMA, U REALIZACIJU IDE 13 POTPISANIH TAČAKANermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je kako je prošlo sedam dana teških pregovaranja i traženja kompromisnog rješenja između dvije strane, Elektroprivrede BiH i Sindikata radnika rudnika Federacije. Dodaje da su uspjeli doći do okvirnog sporazuma, te da 13 potpisanih tačaka sada ide u realizaciju. Kada je riječ o cijeni prema građanima, neće doći do promjena cijena u domaćinstvima kao i na 55.000 mjernih mjesta, kazao je Džindić.

Što se tiče tržišnog modela snadbdijevanja, Džindić je kazao da se na vrlo jednostavan način određuje cijena. Ministarstvo je napravilo određenu informaciju, formirana je radna grupa koja će, prema riječima ministra, dodatno izanalizirati predložene modele Elektroprivrede i taj materijal će predložiti Vladi FBiH na eventualno usvajanje ili odbijanje.

Očekuje se finaliziranje rada radne grupe u narednih sedam do deset dana

On je danas potpisao ugovore s predstavnicima deset kompanija, izvoznika iz oblasti industrije, koji su korisnici subvencija iz Programa utroška sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u okolnostima pandemije Kovid-19.

Džindić se osvrnuo i na gradnju mini hidroelektrana. Naglasio je kako je Vlada FBiH predložila izmjene Zakona o električnoj energiji, kojima se, između ostalog, jasno definira šta je mini hidroelektrana.

scroll to top