Close

BILJKE KOJE ČISTE VAZDUH, PREPORUČUJE IH I NASAKućne biljke neizostavan su do funkcionalnog dekora doma. Malo dobro raspoređenog zelenila, ne samo što će oživjeti prostor već i pročistiti vazduh, a pomažu i u stvaranju opuštenijeg i prijatnijeg ambijenta u bilo kojoj prostoriji doma.

Donosimo vam spisak kućnih biljaka koje nisu teške za održavanje, a one ujedno povećavaju nivo kiseonika i čiste toksine iz vazduha u domu. Zagađivači koji se mogu naći u zatvorenim prostorima i uticati na zdravlje su formaldehid, benzen i trikloretilen, ugljen-monoksid i nitrogen oksidi, pesticidi i sredstva za dezinfekciju.

Donosimo vam tri biljke koje naučnici NASA preporučuju.

Gel aloje ima mnoga iscjeljujuća svojstva, od ublažavanja boli kod opečene kože, preko zacjeljivanja rana do detoksikacije tijela i poboljšanja imuniteta, a ona pomaže i u poboljšanju kvaliteta vazduha u vašem domu. Ova biljka može pomoći očistiti vazduh od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u vazduhu postane pretjerana lišće bilja osuće se sa smeđim tačkicama. Inače, aloja voli jako puno sunčeve svjetlosti.

Naučnici NASA navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

scroll to top