Close

BANU ‘KULIN BAN’: AKO POLITIKE IZ MANJEG BH. ENTITETA NASTAVE OVAKO, TREBAMO TRAŽITI VRAĆANJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINEKrajnje vrijeme da se nađe model i ustavno ustrojstvo za bosnu i hercegovinu koji će uvažiti sve tekovine moderne evropske ustavnosti

Akademik Kurtćehajić navodi da se Dodik poziva da on poštuje slovo Dejtona i da se on bori za izvorni Dejton te ubjeđuje sve oko sebe da entitet RS ima pravo vratiti nadležnosti koje su prenesene saglasnošću entiteta na državni nivo.

S obzirom da je odredba o dodatnim nadležnostima sadržana u članu 3. stav 5. Ustava Bosne i Hercegovine i da je tom odredbom predviđeno da Bosni i Hercegovini pripadaju ne samo taksativno navedene nadležnosti sadržane u članu 3. stav 1., već i nadležnosti o kojima se entiteti slože, stvarima koje su predviđene u Aneksima 5-8 ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog suvereniteta Bosne i Hercegovine jasno je da po tri osnova Bosni i Hercegovini pripadaju dodatne nadležnosti.

On je dalje naznačio da odredba člana 3.stav3. b) potvrđuje punu nadređenost države Bosne i Hercegovine entitetima.

Pored nadležnosti Dodik koji se kune u slovo Dejtona osporava presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da poljoprivredno i šumsko zemljište ne mogu biti vlasništvo entiteta već državna imovina i brka nadležnosti i vlasništvo a to su dvije različite kategorije.

Zbog toga akademik Kurtćehajić smatra da ukoliko Dodik provede svoju namjeru ‘vraćanja’ prenesenih nadležnosti čime bi entitet RS jednostrano izašao iz Dejtonskog sporazuma, a međunarodna zajednica ne reagira na način koji je adekvatan takvom činu sve probosanske snage trebaju zahtijevati vraćanje Republike Bosne i Hercegovine i njenog tadašnjeg Ustava.

Ovako više ne ide, naglašava akademik Kurtćehajić, i navodi kako teško mogu funkcionisati Bosna i Hercegovina i entitet RS.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH general Sulejman Vranj je obraćajući se na press konferenciji izjavio da je potrebno uvažavati legalne i legitimne institucije države Bosne i Hercegovine i rješenja unutar tih institucija.

Kako je rekao, patrioti Bosne i Hercegovine smatraju da je Dodikovo ‘vraćanje’ prenesenih nadležnosti protivustavni čin koji ima za cilj da Bosnu i Hercegovinu učini praznom ljušturom i državom samo na papiru.

scroll to top