Close

ZNATE LI KOJA JE TAJNA LUTVINE KAHVE U TRAVNIKU?Na tom mjestu počinje i završava radnja Andrićeve “Travničke hronike”, a princ Rudolf je prije tragedije u Majerlingu popio kafu koju je platio dukatom.

Na samom ulazu u Travnik sa istočne strane iz pravca Sarajeva ili Zenice, na samom početku ili kraju travničke čaršije nekada je pored hladnog i bučnog potoka Šumeće, bila skromna drvena kućica u kojoj je navodno, kako piše na početku “Travničke hronike” bila Lutvina kahva.

Upravo na tom mjestu 1807. godine počinje i sedam godina kasnije završava radnja ovog Andrićevog romana, jer su se po njemu, na tom mjestu, na jednoj sofi sakupljali travnički begovi, sjedili, razgovarali i zamišljeni pratili igru sunca i oblaka, očekujući ili ispraćajući Napoleonove konzule…

Na tom mjestu, kažu najljepšem u Travniku, koje se naziva Plava voda, sve do novembra 1906. godine mnogobrojni izvori i potočići pokretali su danonoćno više mlinova, vodenica i drvenih stupa koje su tucale hrastovu koru potrebnu za štovljenje kože u mnogobrojnim travničkim kožarama ili tabhanama od kojih su ostali samo temelji nizvodno pored Lašve. Naime, češka firma “Franjo rizik i dr” izradila je te godine branu na atraktivnom akumulacionom jezercetu iz kojeg je sakupljana voda koja je kroz debelu željeznu cijev tekla da bi pokrenula turbinu na prvoj hidroelektrani u neposrednoj blizini na ušću Šumeća u rijeku Lašvu, preko puta Elči Ibrahim pašine medrese izgrađene 1895. godine. Ova hidroelektrana je dugo proizvodila struju sa kojom su se travničani susreli 1906. godine prije mnogo gradova u bivšoj državi.

Veliki gost u maloj kahvi

Naime, na svom putu po Bosni, gdje je vršio inspekciju konjičkih jedinica, u ovoj kahvi kraće vijeme zadržao se austrijski nadvojvoda i austrougarski prijestolonasljednih Rudolf Kari Franz Josef, jedinac cara Franje Josipa i Elizabete Bavarske.

U historiji je zabilježeno da je mali princ zbog svojih naprednih shvatanja često dolazio u sukob sa ocem, koji ga je navodno poslao na ovaj službeni put, da bi ga bar nakratko razdvojio od 18-godišnje ljubavnice, glumice Marije Večera.

Upoznao ju je na konjskim trkama u Prateru i na predstavama u Burgteatru.

Prije ove značajne posjete, kućica u kojoj je bila kahva bila je renovirana i obojena karakterističnim žuto-narandžastim vodoravnim prugama i taj njen izgled je sačuvan do danas.

Ugledni gost je prilikom zadržavanja, bezbeli, popio kahvu i poklonio dukat vlasniku, koji ga je godinama kasnije čuvao u posebnoj vitrini na zidu, kao i džezvu i fildžan iz kojeg je princ popio kahvu.

Ova vitrina prelazila je iz ruke u ruku vlasnika kahve koja se poslije te posjete i zvanično nazvala Rudolfovom kahvom.

Naziv Rudolfova kahva je, kaže Dervić, vremenom zamijenjen u Lutvina kahva, jer ju je narod tako nazivao godinama, i tako je ostalo i do danas.

Kahva je specifična po tome što uz nju dobijete rahatlokum, kutiju šibica i cigaretu.

Tako ovaj lijepi i atraktivni dio Travnika više liči na neki muzej na otvorenom prostoru, nego na mjesto u kojem obični ljudi žive svoj život podsjećajući se da je njihov grad oko 150 godina bio glavni grad Bosne i u kojem je u tom periodu stolovalo 77 vezira, od kojih su peterica zauvijek ostala u svojim turbetima u Travniku da barem navode na razmišljanje o prolaznosti slave i života…

Brojne su legende i priče koje se vežu za Travnik, i koje su se prenosile s generacije na generaciju, sa koljena na koljeno.

Neke od njih imat ćete priliku čuti u Hayatovom specijalnom programu povodom Kurban bajrama, koji emitiramo uživo upravo iz vezirskog grada.

Budite uz ., najpoznatiji TV brend i 9. jula, za Bajram. Pripremamo vam bogat i zanimljiv sadržaj.

scroll to top