Close

ZBOG RATA U UKRAJINI BROJNE DRŽAVE ZABRANJUJU IZVOZ, MEĐU NJIMA I NAŠI SUSJEDI: PRIJETI LI SVIJETU GLAD?Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je strelovit rast cijena pšenice, a upravo su Ukrajina i Rusija među najvećim svjetskim izvoznicima te robe.

U strahu od nestašice hrane, posebno žitarica i biljnih ulja, raste broj država koje zabranjuju izvoz pšenice i ostalih prehrambenih proizvoda. Osim Indije, izvoz pšenice, uz Rusiju i Ukrajinu, zabranili su Egipat, Kazahstan, Kosovo i Srbija

Međutim nije riječ samo o pšenici, već i zabrani izvoza drugih prehrambenih proizvoda uslijed rasta globalne inflacije i straha od nestašice hrane, kao i strelovitog rasta cijena proizvoda kao što su suncokretovo i palmino ulje, gnojiva i žitarice.

IFPRI je popisao države koje su zabranile izvoz hrane nekoliko mjeseci nakon početka rata u Ukrajini:

Indija je zadnja zemlja koja je zabranila izvoz pšenice nakon rasta cijena žitarica, a koje su dodatno skočile nakon te objave prošli vikend. Razlog je, javljaju indijski mediji, sigurnost prehrane u državi. Prema trenutnim navodima, zabrana traje do kraja sljedeće godine. Indonezija je ograničila izvoz palminog ulja, ključnog sastojka koji se koristi u mnogim prehrambenim, ali i neprehrambenim proizvodima. Indonezija pritom čini više od polovice svjetske ponude palminog ulja. Poput Indije, naveli su potrebu da se osigura dostupnost hrane u zemlji, nakon što je globalna inflacija porasla na rekordne vrijednosti nakon rata.

Rusija i Ukrajina među prvih su pet svjetskih izvoznika mnogih važnih žitarica i uljarica, kao što su ječam, suncokret i suncokretovo ulje, ali i kukuruz, kako navode iz IFPRI-ja.

Institut Peterson za međunarodnu ekonomiju sa sjedištem u Washingtonu ustvrdio je u nedavnom izvještaju da je rat u Ukrajini pogoršao globalnu prehrambenu krizu jer Rusija blokira izvoz ključnih gnojiva potrebnih poljoprivrednicima, a uloga Ukrajine kao žitnice za Afriku i Bliski istok je uništena.

Iz Financial Timesa doznali su da je tokom vikenda grupa G7, koja okuplja sedam vodećih ekonomskih država, izdala upozorenje o riziku od svjetske krize gladi ako Rusija ne ukine blokadu izvoza ukrajinskog žita, trenutno zaglavljenog u ukrajinskim lukama.

scroll to top