Close

Zaharova tvrdi: Dio oružja iz Ukrajine stigao je u BiH i na Kosovo | RTV TK


Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namijenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a dio oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na Kosovo, poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

– Oni vjeruju da je ovo karta u jednom pravcu, vjeruju da se sada oslobađaju zastarjelog oružja koje otpremaju u Ukrajinu ili u treće zemlje. Međutim, zaboravljaju da će pošiljke oružja koje se šalju u Ukrajinu dovesti do širenja crnog tržišta oružja, posebno u zapadnoj Evropi i na Balkanu – rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim riječima, vlasti država dobavljača za sada šute o ovom pitanju, ali nezavisni stručnjaci i relevantne strukture, poput Interpola, već “zvone na uzbunu”.

Zaharova je također govorila o isporukama NATO oružja u Moldaviju, ističući da slanje naoružanja neće ojačati odbrambenu moć te zemlje.

Kako je rekla, od samog početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini svedoci smo aktivnog rada na tome da se ojača saradnja NATO-a i Moldavije.

– Jačanje odbrambene moći je suvereno pravo i unutrašnje pitanje svake države, međutim, slanje NATO naoružanja toj bivšoj sovjetskoj republici neće ojačati njenu odbrambenu moć i nije u skladu sa njenim neutralnim statusom – kazala je Zaharova, prenose Novosti.

(RTVTK/Faktor)

Izvor

scroll to top