Close

VUČIĆ: GLUPOST JE DA JE SRBIJA PRED GRAĐANSKIM RATOMSrbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras povodom najava novih protesta u vezi sa otvaranjem rudnika Rio Tinto da su gluposti i pusti snovi neodgovornih ljudi da je Srbija pred građanskim ratom, i da popustljivost vlasti pred demonstrantima ne govori o slabosti vlasti, već o želji da gradi demokratiju, bolju i snažniju, uprkos svim problemima koji su bili u prošlosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će se u slučaju novih blokada puteva koji su najavljeni za subotu, 4. decembar, vlast ponašati apsolutno odgovorno, da će pustiti demonstrante da rade sve što žele dok ne ugrožavaju živote i imovinu drugih i institucije, i da ga interesuje da demonstranti kažu koliko to “terorisanje građana” može da traje.

Ocjenjujući reakciju srbijanske policije protekle subote, Vučić je rekao da je policija reagovala “kao nigdje u Evropi, bez vodenih topova, bez prebijanja onih koji su brutalno kršili zakon, maltretirali ljude, čak i bez prebijanja onih koji su ugrozili živote drugih”.

Dodao je, misleći na demonstrante, da se danas “pojavio snimak gdje njihovi heroji iz traktora vade čekiće, a bogami i sjekire” i naglasio da se ispostavilo da je “tobože goloruki narod bio naoružani narod i da je krenuo upravo na goloruki narod koji nije prekršio zakon ni na koji način”.

Ipak, savjetovao je policiji da se “skloni” ukoliko do novih protesta dođe, “da se pokaže koliko može da traje taj teror i maltretiranje”, a građane zamolio da se uzdrže od reakcije i da puste demonstrante “da se iživljavaju sat, dva, tri, pet”.

Naglasio je da nikakvih radova u vezi sa otvaranjem rudnika Rio Tinto neće biti još najmanje godinu i dva, tri mjeseca, jer je toliko još potrebno da budu izrađene studije o uticaju na životnu sredinu.

Onima koji su zabrinuti za svoja imanja zbog otvaranja rudnika poručio je da nikakvih promjena u vezi sa Rio Tintom neće biti do uspostavljanja nove Vlade Srbije i izbora za predsjednika Srbije, da će otići u mjesta oko kojih je predviđeno otvaranje rudnika da razgovara sa narodom “na potpuno racionalan način, a ne da podliježemo ni pozitivnim ni negativnim zavjereničkim teorijama”.

scroll to top