Close

VOZAČI SANITETA OD DANAS U ŠTRAJKU: NEĆE ODUSTATI DOK SE NE ISPUNE ZAHTJEVIOko 400 vozača saniteta, medicinske sestara i tehničari u sanitetskom prijevozu u Hrvatskoj od ponedjeljka su u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta.

Štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja – Karlovac, Krapinsko- zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkovati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se plaće vozača saniteta izjednačile na nivou cijele države koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno iz kojeg kažu da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš u nedjelju je, uoči početka štrajka, poručio da podržava svaki protest koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene njege.

Napomenuo je da se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta te podsjetio da su Vlada i ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja.

Stoga, kako je dodao, nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili “preko leđa” pacijenata.

Istaknuo je i da od domova zdravlja i vozača saniteta očekuje nastavak pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite.

Predhodno su iz sindikata najavili da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daje i Hrvatski sindikat hitne medicine i inicijativa ‘Hitna uživo 194’, prenosi Hina.

scroll to top