Close

VOGOŠĆA BOGATIJA ZA ŽENSKI NOGOMETNI KLUB: VEĆ BILE NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU, A DANAS NAGRADILI NAJMLAĐEU Bosni i Hercegovini se može čuti da je fudbal muški sport. Međutim, tako ne misle igračice Ženskog nogometnog kluba Vogošća i njihov trener Jasmin Sokić.

„Djevojčice, djevojke pa i žene vole nogomet” – kaže nam trener Jasmin.

Ovaj nogometni klub osnovan je prije nekoliko mjeseci, ali već sada ima velik broj članica uzrasta od 5 do 22 godine, koje treniraju na sportskim terenima u Vogošći. Trening se obavlja na tri sportska terena. Jedan od tih terena je u Semizovcu na stadionu Ozren, sportska dvorana JU KSC Vogošća i Sporta na Orahovom brijegu.

Iako se nedavno osnovani, već su bili na različitim turnirima. U Čitluku je održan 4. “Ladies Open Brotnjo”, međunarodni malonogometni turnir za nogometašice. Na turniru su nastupile kadetkinje i seniorke iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, a cilj je bio promocija i popularizacija ženskog nogometa.

Cjelodnevno druženje obilovalo je mnoštvom zanimljivih utakmica i predivnih poteza nogometašica. Kadetski dio turnira osvojila je ekipa ŽNK Hajduk iz Splita dok je u seniorskoj konkurenciji najuspješnija bila ekipa ŽFK Breznica Pljevlja, inače prvakinje Crne Gore. Vogošćanke su u obje konkurencije igrale susrete za treće mjesto no nisu uspjele da osvoje pehar. U seniorskoj konkurenciji uspješnije od njih su bile domaće nogometašice, djevojke iz ŽNK Brotnjo, inače članice Prve federalne lige.

Bio je ovo prvi međunarodni turnir za ŽNK Vogošća i jedno veliko iskustvo za djevojke, rekao nam je Jasmin Sokić, trener ŽNK Vogošća.

Igračice Ženskog nogometnog kluba Vogošća nastavljaju sa treninzima i pripremama za sljedeće turnire koji ih očekuju. Sljedeći će biti krajem januara 2022. godine u Prnjavoru gdje su naše djevojke već jednom nastupale u avgustu ove godine. Tada su u konkurenciji ekipa ŽFK Ljubić, ŽFK Sloga Prijedor i ŽFK Sloga Srbac bile najbolje i osvojile pobjednički pehar. Uporedo sa ovim najmlađe kategorije kluba nastupaju na zimskoj Tango ligi u Istočnom Sarajevu.

Da im je jako važno, druženje, ljubav i zajedništvo govori današnja slika, podjele paketića za najmađe članice kluba.

Nakon mnogobrojnih treninga, turnira, utakmica, lijepih druženja, sklopljenih novih poznanstava i prijateljstava, svi zajedno idemo na kratki zasluženi odmor. Tim povodom upriličeno je malo al lijepo druženje, svih članova kluba, u prostorijama kuglane Kulturnog sportskog centra Vogošća uz podjelu paketića za najmlađe naše članove i zabavu uz kuglanje za djevojke. Zahvaljujemo se svim članovima našeg kluba, prije svega našim djevojkama koje su tu sa nama, našim roditeljima koji nam daju podršku kao i prijateljima koji nas podržavaju. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinjeli da ovaj klub živi – kazali su nam iz ovog kluba.

Fudbalerke su pune ponosa kad na neku njihovu utakmicu navrati i deset puta manje ljudi. Zato svi zajedno trebamo što više da podržimo ženski nogomet u BiH.

Dio atmosfere s dodjele paketića pogledajte OVDJE.

(Adnan Herco)

scroll to top