Close

VODE SE ŽESTOKE RASPRAVE: U OVOJ DRŽAVI PLANIRAJU UVESTI PLAĆENO MENSTRUALNO BOLOVANJEŠpanska lijeva koalicijska vlada danas je odobrila nacrt zakona kojim se jačaju prava na pobačaj i kojim Španija postaje prva zemlja u Evropi koja nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolnih menstruacija.

Manjinska vlada koju predvodi Socijalistička stranka nada se da će novim zakonom zagarantirati pristup abortusu širom Španije i destigmatizirati menstrualno zdravlje.

UKIDA SE TRODNEVNO ČEKANJE PRIJE POBAČAJA

Ako se izglasa, novi zakon će ukloniti roditeljsku saglasnost djevojkama od 16-17 godina koje žele prekinuti trudnoću i ukloniti obavezni trodnevni period za promišljanje odluke.

Nacrt zakona također uključuje plaćeno bolovanje za trudne žene od 39. sedmice i garantira distribuciju besplatnih menstrualnih proizvoda u javnim institucijama, poput škola i zdravstvenih centara. Nacrt također navodi da je surogat trudnoća, koja je ilegalna u Španiji, forma nasilja nad ženama.

Nacrt zakona je izazvao debatu u Španiji o tome hoće li zakon o plaćenom menstrualnom bolovanju pomoći ili odmoći ženama na njihovom radnom mjestu.

No glumica i pjevačica Cristina Diaz (28) rekla je: “Ako žena ima menstruaciju koja je sprječava da radi, mislim da je sjajno to što može tražiti slobodno nekoliko dana kao bilo koja osoba koja ima zdravstveni problem.”

ZAKON UREĐUJE I PRIZIV SAVJESTI

Nacrt zakona se također bavi i prizivom svijesti, koji omogućava ljekarima da odbiju izvesti abortus – što je predmet usijane debate između grupa za zaštitu ljudskih prava i desnih aktivista. Državne bolnice moraju imati specijalista koji je spreman izvesti abortus, kaže se u nacrtu zakona.

Nacrt zakona, koji mora proći javnu raspravu prije glasanja u donjem domu parlamenta, još je mjesecima udaljen od toga da se odobri.

Marta Vigara Garcia (37) rekla je da je zadovoljna time što će novi zakon o pobačaju olakšati pristup abortusu. Kad je odlučila prekinuti trudnoću 2018. godine, nakon što su joj ljekari rekli da dijete imati slabe šanse da preživi, imala je poteškoće s pronalaženjem ljekara koji će izvesti abortus.

scroll to top