Close

VIŠAK VLAGE STVARA VELIKE PROBLEME: EVO ZBOG ČEGA NE BISTE TREBALI VEŠ SUŠITI U KUĆIBudući da cijene energije često rastu, mnogi od nas su odbacili mašine za suđenje veša u korist sušenja odjeće na vazduhu.

No, sušenje odjeće u kući nažalost ima svoje nedostatke.

Stručnjaci za kvalitetu vazduha su objasnili opasnosti držanja vlažne odjeće u zatvorenom prostoru.

U zgradama je plijesan obično uzrokovana nedostatkom ventilacije i povećanom vlagom, a počinje kao gljivice koje prirodno lebde u unutrašnjem i vanjskom vazduhu.

Iako gljivice obično nisu problem za većinu odraslih, one mogu biti opasne za djecu, kao i za osobe s respiratornim problemima ili slabim imunološkim sustavom. No, kada se te spore talože na površinama i postanu plijesan, mogu uzrokovati alergije, hronične prehlade, iritaciju kože i pogoršati astmu i ekcem.

Dženi Tarner, upozorila je da prilikom sušenja mokre odjeće u kući vlaga iz čistog pranja isparava i taloži se na plafone i zidove, što pogoršava postojeće probleme s plijesni.

Električni odvlaživači rade tako da usisavaju vazduh, izvlače višak vlage u spremnik za vodu, a zatim ponovno ispuštaju vazduh u atmosferu. Još bolje, Tarner predlaže otvaranje prozora i stvaranje protoka vazduha kroz vaš dom te da stavite so na prozorske klupice, prenosi Večernji.

scroll to top