Close

VELIKA BRITANIJA NAMJERAVA IZ DRŽAVNE SLUŽBE OTPUSTITI 90.000 ZAPOSLENIHPremijer Velike Britanije Boris Johnson zadužio je članove svog kabineta da naprave plan kako bi se broj zaposlenih u javnim institucijama vratio na nivo iz 2016. godine, što znači otpuštanje petine trenutno zaposlenih.

Ministri bi trebali napraviti plan kojim će se napraviti ušteda više od jedne milijarde dolara u budžetu, što predstavlja dio mjera koje za cilj imaju olakšati građanima trenutnu krizu troškova života, ali i omogućiti usvajanje zakona o smanjenju poreza.

Premijer Johnson zatražio je da mu se plan dostavi za mjesec dana te da se unutar njega obim radne snage u administrativnim sektorima vlade vrati na nivo iz 2016. godine.

Trenutno u državnoj službi Velike Britanije radi 475.000 zaposlenika, a namjere premijera da taj broj smanji okarakterizirane su kao populizam i neodgovoran pokušaj da se smanji državni aparat.

“Svaka funta koja se njima isplati je novac građana koji bi oni mogli pametnije iskoristiti za vlastite životne potrebe i prioritete, na svoje živote”, kazao je Johnson.

scroll to top