Close

USKORO OTVARANJE AMBASADA: TURKOVIĆ RAZGOVARALA S MINISTROM VANJSKIH POSLOVA MAROKAZamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Marakešu s ministrom vanjskih poslova, afričke saradnje i marokanskih iseljenika Naserom Bouritom.

Na početku razgovora Turković je zahvalila Maroku, koji je na jučerašnji dan 11. maja 1992. prije 30 godina, priznao Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetila je i da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o otvaranju Ambasade u Maroku, te naglasila da će uzajamno otvaranje ambasada biti važan korak u budućem jačanju sveukupnih odnosa.

Turković je istakla i važnost održavanja bilateralnih konsultacija dvaju ministarstava, jačanja parlamentarne saradnje, ali i intenziviranja bilateralnih posjeta na visokom nivou.

Posebno je naglašena mogućnost ekonomske saradnje u oblastima drvne i namjenske industrije, turizma, obnovljive energije, a ministrica je sagovornika upoznala i sa prednostima bh. tržišta.

Bourita je kazao da je današnja posjeta, uz najavljeno otvaranje ambasada, pozitivan korak u unaprjeđenju saradnje dviju zemalja. Istakao je mogućnost posjete Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima, u okviru koje bi mogli biti potpisani sporazumi između BiH i Maroka.

Na sastanku je bilo govora i o situaciji u sjevernoj Africi, odnosima sa EU i nastojanjima Bosne i Hercegovine da dobije kandidatski status za članstvo u EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

scroll to top