Close

UPOZORENJA IZ BRISELA ZA RS: OBUSTAVITE AKTIVNOSTI, NASTAĆE KOLAPS AKO OSNUJETE AGENCIJU ZA LIJEKOVEObustavite sve aktivnosti na uspostavljanju agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou Republike Srpske, to će dovesti do poremećaja na tržištu i utjecat će na pacijente i zdravstvenu zaštitu, poručio je direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski u dopisu najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Dopis je prije nekoliko dana upućen predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, premijeru RS Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Popowski je u dopisu izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima od strane Narodne skupštine RS, za koji navodi da derogira postojeći Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima na nivou BiH, donešen 2008. godine.

On tvrdi da ustavni okvir BiH ne daje pravni osnov za jednostrano povlačenje entiteta iz uspostavljenih institucija BiH, niti zabranu primjene zakonodavstva BiH u entitetima, ističući da se entiteti i njihove jedinice moraju u potpunosti pridržavati odluka institucija BiH.

Dodao je da istek važenja odobrenja za stavljanje lijeka u promet može dovesti do srednjoročne i dugoročne nestašice lijekova i medicinskih sredstava u Republici Srpskoj, a potencijalno i u cijeloj BiH.

Podsjeća da je u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU utvrđeno da BiH, između ostalog, treba da pojednostavi i uskladi procedure registracije poslovanja i licenciranja između entiteta kako bi unaprijedila poslovno okruženje i stvorila jedinstven ekonomski prostor.

On, u interesu svih građana i privrednika u BiH, poziva zvaničnike Republike Srpske da prestanu s uspostavljanjem agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou RS.

Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se definiše formiranje entitetske agencije za lijekove. Zakon stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić obrazložio je da je usvojeni zakon praktično prepisani zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu agenciju za lijekove RS, piše Capital.

scroll to top