Close

UKRAJINSKE SNAGE POGODILE RUSKI BROD U BLIZINI ZMIJSKOG OTOKAUkrajinske snage oštetile su logistički brod “Vsevolod Bobrov” ruske mornarice u Crnom moru blizu Zmijskog otoka koji se zapalio, izvijestio je agenciju Reuters glasnogovornik vojnih snaga u Odesi.

Riječ je o otoku koji se nalazi na 48 kilometara udaljenosti od ukrajinske obale. Zmijski otok je postao simbol ukrajinskog otpora nakon što je u javnost dospjela snimka radio poziva sa samog početkg rata, u kojoj ukrajinski vojnici psovkama odgovaraju na zahtjeve Rusa s krstarice Moskva da se predaju.

Ukrajinski vojnici koji su tada branili Zmijski otok su zarobljeni, no kasnije su pušteni u sklopu razmjene zarobljenika. Ratna krstarica Moskva – glavni brod ruske flote u Crnom moru – kasnije je pogođena ukrajinskom raketom te je potonula dok su je odvlačili prema luci.

Najnovije satelitske snimke Maxara prikazuju Zmijski otok iz zraka. Na fotografijama se mogu vidjeti razaranja koja su vjerojatno posljedica raketnog napada na rusku desantnu letjelicu, a može se vidjeti i dim.

Fotografije su objavljene 12. svibnja, a prikazuju razrušene zgrade, vjerojatno vozila protuzračne obrane Pancir, uništeni helikopter, koji pripada Ukrajini.

scroll to top