Close

UČENICE IZ AFGANISTANA UZNEMIRENE JER SU IM TALIBANI ZABRANILI DA IDU U ŠKOLU: TO NAM JE KAO SMRTNA KAZNAAfganistanske tinejdžerke su se požalile BBC-ju da su očajne jer im je zabranjeno da idu u školu.

Otkako je Afganistan pod kontrolom talibana, djevojčicama je zabranjeno da idu u školu.

U intervjuima za BBC su učenice i učiteljice iz 13 provincija rekli da su frustrirani jer ne mogu ići u srednju školu uprkos obećanju talibana da će moći nastaviti s učenjem uskoro.

U padu je i broj djevojčica u osnovnim školama, kojima je dozvoljen povratak u klupe. Zbog pogoršanja siromaštva i zabrinutosti za sigurnost mnoge porodice oklijevaju da pošalju djevojčice u školu.

Zvaničnici su ranije izbjegavali potvrditi da je riječ zabrani odlaska u školu, no vršilac dužnosti zamjenika ministra obrazovanja Abdul Hakim Hemet je rekao da djevojčicama neće biti dozvoljeno da pohađaju srednju školu dok se ne odobri nova obrazovna politika naredne godine. Uprkos tome, neke škole za djevojlčice su otvorene nakon pregovora s lokalnim talibanskim zvaničnicima.

Talibani su odobrili povratak dječaka u srednje škole u septembru, ali to ne važi za djevojčice.

Laila želi biti ljekar, a svoje školske stvari je spremila čekajući povratak u školu.

Meena se nada da će biti hirurg, no nije sigurna da će moći nastaviti školovanje.

Djevojčicama i ženama je bilo zabranjeno da idu u školu i na fakultet tokom posljednje talibanske vladavine između 1996. i 2001. godine.

scroll to top