Close

U SUSJEDSTVU PROBLEMI S RANDOM SNAGOM: BEZ POSLA 20 DOKTORA NAUKA, NA BIROU RADA I 337 MAGISTARAEkonomska kriza i pojava koronavirusa uslovili su porast broja nezaposlenih širom svijeta. U Crnoj Gori u odnosu na period od prije desetak godina broj nezaposlenih skoro je udvostručen. Na Birou rada nalazi se 50.552 građanina, među kojima je 20 doktora nauka i 337 magistara.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, od 20 doktora nauka u Crnoj Gori, koji su trenutno bez posla, sedam je žena i 13 muškaraca sa završenim osmim stepenom stručne spreme.

Da je do posla teško doći, bez obzira na stepen stručne spreme, pokazuje i podatak da je više od 6.000 visokoškolaca na Birou rada.

NA ZAVODU NAJVIŠE PRAVNIKA, EKONOMISTA, MENADŽERA

Gledajući statistiku Zavoda za zapošljavanje, jasno se vidi kojih zanimanja u Crnoj Gori fali, a kojih je suficit.

U prosvjeti je takođe primjetan deficit kadrova u određenim oblastima. Sve je manje stručnjaka iz prirodno-matematičke struke, a prema podacima Zavoda za zapošljavanje, tražnja u odnosu na ponudu veća je za zvanja profesora biologije, hemije, fizike, matematike, profesora muzičke grupe predmeta, njemačkog jezika, razredne nastave, profesora vaspitanja predškolske djece.

NEDOSTAJE SEZONSKIH RADNIKA U TURIZMU

S obzirom da je turizam glavna privredna grana Crne Gore, iz godine u godinu sve je veći problem radne snage na primorju. Tako i podaci Zavoda pokazuju da nedostaje sobarica, pomoćnih ugostitelja, pripremača pica, točilaca pića, pomoćnih kuvara, konobara, poslastičara, recepcionera, kuvara specijalista.

Na oglasima na internetu barmenima se nude plate od 800 do 900 eura, konobarima nešto niže, oko 700 eura, koliko su poslodavci spremni da plate i pomoćnog kuvara. Kuvarima se nude plate od 1.200 evra pa na gore. Poslodavci u Crnoj Gori sve se više interesuju za radnu snagu sa dalekih tržišta, pa se očekuje da stigne i određeni broj sezonskih radnika iz Filipina i Indonezije.

Kada je riječ o građevinskim zanimanjima, u jeku građevinskih radova u Podgorici, ali i na primorju, iskazana je potreba za pomoćnim građevinskim radnicima, armiračima i pomoćnicima armirača.

ZA DVIJE GODINE BROJ NEZAPOSLENIH VEĆI ZA SKORO 10.000

U posljednjih deset godina broj nezaposlenih u Crnoj Gori se skoro udvostručio, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Naime, 31. decembra 2011. na evidenciji je bilo 30.521 nezaposlenih osoba, dok je deceniju kasnije taj broj porastao na 57.386.

Statistika pokazuje i da je samo u posljednje dvije godine povećan broj nezaposlenih blizu 10.000 što se, između ostalog, može tumačiti i kao posljedica pandemije koronavirusa.

scroll to top