Close

U sjedištu Vlade FBiH potpisan Kolektivni ugovor s rudarima Federacije | RTV TK


U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Kolektivni ugovor su potpisati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić.

Foto Avaz.ba

Podsjećamo da je Vlada FBiH proteklih dana sa Sindikatom radnika rudnika FBiH postigla dogovor o produženju kolektivnog ugovora, kao i povećanju plate svim radnicima u rudnicima za 230 KM.

– Ovo je prvi put da se svima linearno povećava plata a ne procentualno u odnosu na satnicu, tako da se neće desiti da oni koji već imaju velike plate dobiju velika povećanja a oni koji primaju male plate da dobiju mala – rekao je nedavno Džindić.

Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer Fadil Novalić na nekom od posljednjih sastanaka. Džindić je naglasio da je zajednički konstatovano da je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima.

(RTVTK/Avaz.ba)

Izvor

scroll to top