Close

U SCC-U OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: ŽELIMO BITI DIO DRUŠTVADanas se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom kroz niz aktivnosti u četiri različita grada.

Jedna od lokacija jeste i Sarajevo City Center, gdje danas u terminu od 12 do 14 sati vrijedni aktivisti češke humanitarne i razvojne nevladine organizacije People in Need provode kampanju pod nazivom ‘Želim biti dio društva’ u okviru projekta ‘Moj Posao’.

Cilj projekta je ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom (OSI), prvenstveno sa intelektualnim poteškoćama, a svrha kampanje je podizanje svijesti šire javnosti o statusu i pravima OSI. U projektu sudjeluju samozastupnici/e (osobe s inavaliditetom), kao i studenti/ce volonteri/ke  pet velikih bosanskohercegovačkih univerziteta (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet Džemal Bijedić, Univerzitet u Zenici).

Studenti/ce posebno ističu postojanje propusta u zakonskoj regulativi i praksi u Bosni i Hercegovini glede zapošljavanja osoba s invaliditetom, te skreću pažnju javnosti da bi se navedenom pitanju trebala posvetiti veća pažnja u naučnim i akademskim krugovima s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja za naprednije društvo.

Osim u Sarajevu, poruka „Želim biti dio društva“ danas će se čuti i u Mostaru (Španski trg, od 13 do 14 sati), Banjoj Luci (Tržni centar Delta Planet od 18 do 20 sati) i Zenici (Trg Alije Izetbegovića od 12 do 14 sati).

scroll to top