Close

U PONEDJELJAK SJEDNICA DOMA NARODA PSBIH, NA DNEVNOM REDU PDVSjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, zakazana je za ponedjeljak, 16. maj.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred delegatima naći u drugom čitanju, predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 na pet odsto.

Stopa od pet odsto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Na dnevnom redu sjednice, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, dok će se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, pred delegatima naći u prvom čitanju.

Prema trenutnom Zakonu, akciza na duvanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

U planu je i rasprava o većem broju finansijskih i izvještaja o radu niza institucija, agencija i tijela u BiH za 2020. i 2021. godinu, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma BiH.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda juče nije održana zbog nedostatka kvoruma, pa je predsjedavajući Komisije Dušanka Majkić rekla da će svih deset tačaka koje je Komisija trebala razmatrati biti skinute sa dnevnog reda sjednice Doma naroda.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova, objavljeno je na stranici parlamenta BiH.

scroll to top