Close

U Fojnici otvoren obnovljeni i modernizovani objekt Banje Reumal | RTV TK


U okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji danas je otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal.U rekonstrukciju je uloženo gotovo milion KM, a u novootvorenoj “Banji” bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja.

Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu pa i ovaj dio Evrope.”Banja” je jedini objekat te vrste čiji ukupan kapacitet je 140 kreveta, od kojih skoro 50 kreveta su ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, sa prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je u vrijeme koronavirusa bio u kontaktu sa izvršnim direktorom Reumala Alijom Mukačom, te da su razgovorali o planu oporavka od krize. Novalić je dodao da su tada imali problem pomoći turizmu, ali da banjska liječilišta nisu bila uvrštena.- Za stavljanje banjskih liječilišta u taj program pomoći zaslužna je Fojnica i kriza u Fojnici kao i Mukača koji je tražio pomoć od nas.

Sve naše banje su dobile pomoć, a Fojnica je bila povod toga – kazao je Novalić.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je rekao da je lijepo u Fojnici vidjeti obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal, te da je još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta.

Izvor

scroll to top