Close

U Drinjači obilježena tužna 30. godišnjica od stradanja Bošnjaka | RTV TK


Prije 30 godina u Domu kuture u mjestu Drinjača kod Zvornika na desetine Bošnjaka je zatvoreno i strijeljano, a brojne žene silovane. Do danas za ovaj zločin niko nije dogovarao kao ni za 300 Bošnjaka iz ovog mjesta koji su tokom agresije izgubili živote. Kako bi se prisjetili žrtava ali i pozvali na procesuiranje počinilaca danas je u Drinjači položeno cvijeće, odata počast i održan historijski čas.

Edina Feković imala je samo 14 godina kada su joj pred očima odveli,  a potom strijeljali dva brata i brojne druge članove porodice. Sjećanja su, kaže ona još  uvijek svježa a iznad glave brojna pitanja od kojih najčešće zašto?

30.maja 1992. u ovom su se mjestu na obali Drine dogodili stravični zločini.  Prisjećanje na nevine žrtve prilika je da se odgovorni pozovu na odgovornost kako bi se počinioci doveli pred lice pravde.

Kantonalni ministar za boračka pitanja, Zoran Blagojević mišljenja je da danas više nego ikada treba govoriti o počinjenim zločinima upravo zbog sve intenzivnijih disonantnih tonova njegovih negatora. S druge strane, još je važnije imati senzibilizitet prema onima koji su našu zemlju branili od agresora što resorno ministarstvo svakako čini.

Drinjača je samo jedno do mjesta u Podrinju gdje su počinjeni stravični zločini.  I za ovo ali i za brojna druga mjesta do danas niko nije odgovarao.

Genocid nad Bošnjacima u Srebenici iako najbolnija rana u historiji čovječanstva, na neki način je zasjenio sve druge zločine u Podrinju, mišljenja je Ćamil Duraković.

Sjećanjem se treba boriti protiv zaborava posebno u vremenu kada oni koji iza ovih zločina  stoje negiranjem pokušavaju iskriviti historiju, poručeno je danas.

Istinu i pravdu su nevini ljudi poput Edine i njene braće kojih više nema svakako zaslužili. Podsjetimo,pred Domom kulture u Drinjači 30. maja 1992. godine na destine muškaraca je zatvrarano a potom strijeljano i ubijano, a brojne žene silovane. Blizu 200 Bošnjaka samo iz ovog mjesta poginulo je u agresiji od 1992-1995.

Izvor

scroll to top