Close

U ARGENTINI PAO OPASNI ŠVERCER KOKAINA PORIJEKLOM IZ BIHBožidar Božo Ratković iz Trebinja, uhapšen je u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao da prošvercuje velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Na paketima kokaina pronađene su slike čuvenog kriminalca Al Caponea i meksičkog narko-bossa Nemecija Ruben Osegvere Servantes, zvanog El Mencho.

Kako prenosi lokalni argentinski portal TN.com.ar, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet mjeseci, a uhapšen je kad je pokušao da iz Argentine pobjegne u Boliviju. Osim njemu, lisice na ruke stavljene su i njegovom prvom saradniku, navodno državljaninu Srbije, Draganu R, pripadnicima klana, ali i advokatu.

– Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mjesecima pratila njegovu grupu i utvrdila da ovaj ogranak balkanskog kartela posluje najmanje godinu i po dana. Vjeruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Evropu, a u aprilu ove godine izvedena je spektakularna akcija – prenosi taj medij.

Brod sa 165 kilograma kokaina krenuo je iz Argentine, a kad je pristao na Tenerifama, na njega su se ukrcali policajci. U označenom kontejneru pronašli su cigle kokaina, unutar plavih vrećica na kojima su bili portreti Al Kaponea i El Mencha, šefa meksičkog kartela.

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog hapšenja 2010. godine. Tada se teretio za šverc 500 kilograma kokaina koji je zaplijenjen 2008. godine u Amazoniji.

Istražitelji su tada saznali da je Božidar Ratković rođen 6. januara 1966. godine na Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s datumom rođenja 14. oktobar 1968. godine, sa pasošem broj 3012331, s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje, prenose mediji.

Kad je uhapšen u Brazilu, koristio je nadimak Doktor i lažno ime Slobodan Njegić, pod kojim je čak i bio zatvoren u jednom zatvoru, sve dok analize otisaka nisu pokazale da mu je stvarno ime Božidar Ratković.

Kako mediji pišu, Ratković je jedno vrijeme stanovao u luksuznoj vili, vozio je najskuplje automobile, a smatralo se da je opasan kriminalac koji ima veze sa evropskom mafijom. U posljednjem hapšenju Ratković je koristio ime Jefferson Do Carmo Perreira.

Akcija u kojoj je Ratković sa osam saučesnika uhapšen nazvana je “Istočna obećanja“.

– Ratkoviću su lisice na ruke stavljene u kamionu kojim je pokušavao da pređe granicu s Bolivijom, dok je Dragan R. uhapšen u jednoj vili – navode mediji.

Osim kokaina, zaplijenjeno je i 1,2 kilograma marihuane i 575 pupoljaka, 312.882 dolara, 1.091.285 pezosa, četiri kamiona, dva automobila, motocikl, kvad, oružje, mobilni telefoni… Interesantno je da je pronađen i poster Al Paćina iz filma “Scarface”, u kome on glumi narko-bosa.

Robijao ranije zbog droge

Ratković, kako prenose argentinski mediji, dobro je poznat policiji, a robijao je i ranije.

On je navodno učestvovao u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a spekuliše se da je bio pripadnik obavještajnih službi. Optužen je zbog ubistva italijanskog policajca, pa se zbog toga nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici, a traže ga italijansko i brazilsko pravosuđe. U Argentini je robijao četiri godine zbog šverca narkotika, a špekuliše se i da je ovdje imao jake veze s lokalnim trgovcima, ali i izvijesnom Kolumbijkom Monikom Lilijanom Gutijeres Valensijom – navode mediji.

“Bosanski narko-boss”, kako su ga prozvali, s robije je izašao u jeku pandemije koronavirusa, 2020. godine.

– Tada je napravio baze u Boliviji i Brazilu, a da bi putovao po Južnoj Americi, koristio je lažni brazilski pasoš. Zbog toga službe nisu mogle da mu uđu u trag, ali su zato registrovale njegovu desnu ruku Dragana R – pišu mediji.

Brazil i Argentina

Kako mediji navode, baza balkanskog kartela u Argentini nalazila se u gradu Zarateu, odakle su brodovi s kokainom isplovljavali u Evropu. U Brazilu je Ratkovićeva organizacija imala bazu u gradu Florianopolisu.

– Oni su teretnim ili turističkim brodovima kokain koji su nabavljali u Boliviji slali u Evropu i Južnu Afriku”, pišu mediji.

Misteriozni Tito izmiče policiji

Na čelu balkanskog kartela, jedne od najvećih narko-bandi, nalazi se misteriozni Edin Gačanin, zvani Tito, poreklom također iz Bosne i Hercegovine, koji navodno poslom rukovodi iz Dubaija. Proteklih godina zbog pripadnosti balkanskom kartelu uhapšeno je više srbijanskih državljana, a u velikoj akciji “Musala”, koja je prošle godine sprovedena u Evropi, lisice na ruke stavljene su i pripadnicima kavačkog klana koji su sarađivali s Titom.

– Balkanski kartel poslednjih godina ostao je bez više pošiljki i pretrpio je ogromne gubitke. U istragu koja se vodi protiv ove međunarodne organizacije, čiji su pripadnici uglavnom državljani bivših jugoslovenskih zemalja, uključena je i američka DEA, ali do Tita zasad niko nije uspio da dođe“, navodi izvor.

Opisujući Gačanina, mediji su naveli da je riječ o bivšem bokseru, starom između 45 i 55 godina, piše Blic.

scroll to top