Close

TURSKA OD FINSKE I ŠVEDSKE OČEKUJE JASAN STAV PROTIV TERORIZMATurski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je ovo kazao nakon neformalnog skupa NATO-a održanog u Berlinu, njemačkom glavnom gradu

Turska je uvijek podržavala ideju proširenja NATO-a, ali sada iztažava zabrinutost u vezi sa željom Finske i Švedske da se pridruže alijansi, s obzirom na njihove odnose s terorističkim grupama, rekao je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je ovo kazao nakon neformalnog skupa NATO-a održanog u Berlinu, njemačkom glavnom gradu.

Zemlje koje podržavaju terorizam ne bi trebale biti saveznici u NATO-u”, rekao je Cavusoglu, dodajući da je informisao učesnike sastanka o podršci koju su dvije zemlje pružile terorističkoj grupi PKK-a, posebno o pomoći u oružju koju je pružila Švedska.

Finska i Švedska moraju prestati podržavati terorističke grupe” i dati jasne sigurnosne garancije kako bi postale članice NATO-a, rekao je Cavusoglu, te je dodao da zemlje članice treba da pokažu solidarnost jedna s drugom.

Cavusoglu je prokomentarisao i izjave švedske koleginice Ann Linde o odnosima s terorističkim grupama, rekavši da takve izjave produktivne već provokativne.

scroll to top