Close

TURKOVIĆ POSTAVILA DIREKTNO PITANJE EVROPSKIM LIDERIMA: AKO SE PROMIJENILA POLITIKA EU, RECITE NAMŠefica bh. diplomatije Bisera Turković uputila je pismo na nekoliko bitnih adresa povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegove “zabrinutosti za integraciju zemlje s dva miliona muslimana”.

Pismo je uputila šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michaelu, ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Szijjartu i šefu francuske diplomatije Yvesu Le Drienu s obzirom na to da Francuska uskoro preuzima predsjedavanje EU.

Premijer Mađarske Viktor Orban je na konferenciji za novinare održanoj 21. decembra 2021. godine u Karmelićanskom samostanu, između ostalog, govorio i o Bosni i Hercegovini.

Primateljima pisma navodi da je 15. februara 2016. godine Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU. Vijeće EU je 10. decembra 2019. godine usvojilo zaključke o mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji u kojima je Komisija identificirala 14 ključnih prioriteta koje BiH mora postići za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

Dalje kaže, “ako je, zaista, došlo do promjene evropske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori i ako se sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to registruje otvoreno, transparentno i zvanično”.

scroll to top