Close

TURKOVIĆ GOVORILA NA SASTANKU GLOBALNE KOALICIJE ZA PORAZ ISIL-AZamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je danas u Marakešu na ministarskom sastanku Globalne koalicije za poraz ISIL-a.

Na sastanku, koji su organizovale Sjedinjene Američke Države i Maroko kao zemlja domaćin, učestvovalo je više od 80 ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika država iz cijelog svijeta.

Ministri vanjskih poslova država članica Globalne koalicije, tokom tri sesije, razgovarali su o trenutnoj situaciji u Africi, Iraku, Siriji i Afganistanu, a prisutnima se obratila i Turković.

Izrazila je zabrinutost pogoršanjem socio-ekonomske situacije, uništenjem i gubljenjem ljudskih života u Siriji i Iraku.

Turković je dodala da uprkos značajnim liderskim gubicima, ISIL i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju u regionu, a ujedno je naglasila jačanje i širenje ISIL-a u nekoliko regiona u Africi, što taj kontinent efektivno stavlja na prvu liniju borbe protiv ISIL-a.

Podsjetila je da je Bosna i Hercegovina procesuirala 33 pojedinca koji se dovode u vezu sa učešćem u ratu u Siriji. Informirala je i da Vijeće ministara treba usvojiti dokument koji bi definirao proces repatrijacije, reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije bh. građana iz ratnih zona Sirije i Iraka.

U kontekstu situacije u Afganistanu, Turković je istakla važnost poštivanja prava svih Afganistanaca, posebno žena, što predstavlja ključni uslov za napredak i razvoj te zemlje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

scroll to top