Close

TURISTIČKA SEZONA NA PRAGU, VAUČERA U ENTITETU RS NI NA VIDIKUIako je ljetna turistička sezona na pragu, te građani uveliko razmišljaju, pa i odlučuju gdje će provesti dio ili cijeli godišnji odmor, još nije poznato kada će u entitetu RS ponovo zaživjeti dugo najavljivani i očekivani projekat upotrebe turitičkih vaučera.

Prevladava stav da se, pri odabiru destinacija, što više treba bazirati na domaće smještajne kapacitete kako bi građani svoj novac ostavljali ovdje, a domaća privreda jačala.

Međutim, još nije poznat datum početka upotrebe vaučera, iako dani i sedmice prolaze, a ljeto nam je sve bliže.

Branka Branković, portparolka Turističke organizacije Banjaluka, smatra da je neophodno što prije donijeti odluku o tome kada će početi upotreba vaučera.

I Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije Bijeljina, stava je da je potrebno što prije odrediti datum kada će početi upotreba turističkih vaučera.

S druge strane, iz resornog ministarstva rekli su da trenutno sprovode pripremne aktivnosti neophodne za pokretanje i nesmetanu realizaciju projekta turističkih vaučera.

Također jučer Vlada RS usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kojim se propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u entitetu RS.

Takođe, kako se dodaje, nacrtom zakona smanjuju se formalnosti u postupku izdavanja licence za obavljanje poslova turističke agencije, usaglašava sadržaj Strategije razvoja turizma Republike Srpske sa sistemskim propisima u oblasti strateškog planiranja i predviđa osnov Ministarstvu trgovine i turizma za davanje saglasnosti na standarde održivog turizma.

scroll to top