Close

Trend rasta cijena nije zaobišao ni stanove za iznajmljivanje, kirije skuplje za 10 posto | RTV TK


Trend divljanja prodajne cijene stanova u Sarajevu nastavlja rasti, prvenstveno zbog manjka ponude i stanogradnje koja je u zastoju. Sa druge strane, ponuda stanova koji su dati na iznajmljivanje je nešto bogatija, ali je i tu došlo do određenih poskupljenja.

U poređenju sa prethodnim godinama, cijene stanova na iznajmljivanju porasle su, u prosjeku, za 10 posto.

Kako nam je potvrdio Saša Pinter, vlasnik agencije Artis iz Sarajeva, cijene su primjerene prošlim godinama i nije došlo do znatnih povećanja.

“Što se tiče centralnih dijelova grada, područja Općine Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad, cijene stanova koji su na iznajmljivanju su blago povećane. Otprilike, oni stanovi koji su bili 500 KM, sada su 550 KM”, kaže Pinter.

Ponude ne manjka. Pinter tvrdi da u odnosu na prošle godine, nema nekih znantnih odskakanja, s tim da su u deficitu stanovi manje kvadrature.

“U ponudi ima dosta stanova, u odnosu na prošle godine nema nekih znatnih odskakanja, jedino je deficit manjih stanova veličine 30 do 50 kvadrata. Cijena rente za takve stanove je od 350 do 500 KM, a takvih stanova je uvijek bilo u deficitu”, kaže on.

Dvosobnih, trosobnih i većih stanova, od 70 kvadratnih metara i više uvijek ima, ali je i cijena rente tu drugačija.

Pinter dodaje kako se nada da će trend rente rasti u Sarajevu rasti. Prije koronavirusa, grad se pretvarao u turistički, ali je lockdown sve to usporio.

“Očekujem da se, ako ne ovog ljeta, onda idućeg, sve počne vraćati u normalu. S tim u vezi, rast će i renta, a Sarajevu će se vraćati turistički duh”, zaključuje Pinter.

(RTVTK/Klix.ba)

Izvor

scroll to top