Close

Toplotni val stigao u BiH, a trajat će do početka jula | RTV TK


Toplotni val je stigao u Bosnu i Hercegovinu i prema trenutnim analizama, trajat će do početka jula. Temperature će rasti do 34 stepena, a dugotrajna vrućina u kombinaciji sa povremenom vlagom koja će pristizati sa sjeverozapada će imati i izražen osjećaj sparine. Ljekari upozoravaju na oprez prilikom izlaska iz domova. Savjetuju i da se građani ne izlažu direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana te da izbjegavaju fizičke napore u tom periodu.

Tuzla… Centar grada… Trenutna temperatura 34 stepena. Prema najavama meteorologa, u BiH vrelo ljeto tek dolazi…

  • Toplotni val je stigao u Bosnu i Hercegovinu i prema trenutnim analizama, trajat će do početka jula. U ovom periodu kada očekujemo da će temperature zraka biti iznad višegodišnjeg prosjeka, odnosno toplije nego što je to bilo uobičajeno za ovo doba godine treba istaknuti da se ne očekuje obaranje novih temperaturnih rekorda, kao što je to bio slučaj prošle godine, isto na kraju juna mjeseca – kaže za RTV TK Nedim Sladić, meteorolog.

Visoke temperature znače i mnogo posla za ljekare u Službi hitne pomoći.

  • Nama se uvijek sa toplijim vremenom povećava broj intervencija, što na terenu, što i ovdje u Službi. Bilo je i tokom vikenda, a i danas je krenuo dan sa intervencijama koje su vezane za povišene vanjske temperature – ISTIČE Lejla Kuloglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla.

Moždani i srčani udari, sunčanice, enterokolitisi, ubodi insekata.. Patologija je šarolika… Savjet da se građani, posebno hronični bolesnici, ne izlažu direktnom suncu u periodu od 10 sati ujutro do 18 sati poslijepodne, te da izbjegavaju fizičke napore u tom periodu.

  • Da budu u prohlađenim prostorijama, da piju sredovno svoju terapiju, ako su naručeni za neke kontrolne preglede koji nisu od vitalne važnosti, neka sačekaju, neka odgode… Po terapiju ne moraju ići oni, mogu poslati nekoga.

Kuloglija Memišević upozorava da treba izbjegavati gazirana i alkoholna pića, kao i kofein, a konzumirati sezonsko voće i povrće, te hranu spremati isključivo za jednodnevnu upotrebu. Spas od ljetnih vrućina možete pronaći na sunčanoj Panonici u centru Tuzle. Ljetna sezona je nedavno i zvanično počela, a tuzlansko more već je posjetilo 34 hiljade osoba. A osim kupanja, Panonika nudi i ostale sadržaje, koji će rashladiti vrelo ljeto.

  • Kristalno čista i slana voda u tri jezera. Tu su naši slani slapovi, vrlo smo ponosni na taj dio Panonike. Tu su i ostali infrastrukturni objekti. Sportski tereni, dječiji vrtić.. Ponuda iz kulturnog domena, geološka postavka. Sve je to slobodno za obilazak naših gostiju – napominje Maid Porobić, direktor JKP “Panonika” Tuzla.

Koliko god volimo gradsku vrevu, toliko se od nje volimo i maknuti te provoditi vrijeme u prirodi, istražujući neke nove lokacije… Stoga, od spas vrućina možete potražiti i na nekom od izletišta, kojih je na TK mnogo.

Izvor

scroll to top