Close

TEGELTIJA MOLJAKA AMBASADORE U UN-U DA MU DOZVOLE OBRAĆANJENakon što je propao plan Milorada Dodika da u agendu sjednice Vijeća sigurnosti UN-a ugura svog Zorana Tegeltiju, vlasti u RS paničare i divljaju.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija danas će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dok će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pročitati izvještaj.

Plan Milorada Dodika je da u agendu sjednice Vijeća sigurnosti ugura Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Naime, iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH šalju molbe na adresu ambasadora SAD pri UN da se osigura obraćanje Tegeliji na sjednici Vijeća sigurnosti UN, te optužuju Misiju BiH pri UN za opstrukcije.

Mediji iz RS-a tvrde da će se, uprkos svemu, Tegeltija obratiti i UN-u. Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić se javio iz New Yorka i otkrio u kojem slučaju se može dogoditi da Tegeltija bude jedan od govornika. Pojasnio je da će se na početku sjednice obaviti proceduralno glasanje članica Vijeća sigurnosti, da li će se i hoće li se visoki predstavnik Christian Schmidt obratiti i podnijeti Izvještaj. Od 15 članica, dovoljno je devet da bude “za” i da Schmidt podnese svoj izvještaj.

Teoretski postoji mogućnost da se Tegeltija obrati i prezentira Vijeću sigurnosti Izvještaj Vlade RS-a. No, da bi se to dogodilo Rusi bi trebali pronaći rupu u pravilima UN-a i Tegeltiju najaviti kao čovjeka koji će iznijeti neki stav. Međutim, za to im je potrebno devet glasova, a kako stvari stoje Rusi ih nemaju, dok Schmidt ima potreban broj ruku da bi se za razliku od novembarske zabrane kada zbog veta Rusije i Kine nije mogao govoriti, ovoga puta Vijeću sgurnosti UN-a predoči svoj izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica, od kojih je pet stalnih, s pravom veta – Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, a deset se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica.

Današnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku počinje u 16 sati po našem vremenu, a u svom fokusu će imati političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

scroll to top