Close

ŠVEDSKA ŠALJE DIPLOMATE U TURSKU DA POKUŠAJU URAZUMITI ERDOGANAŠvedska će poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na njezin plan pridruživanja NATO-u, rekao je ministar obrane Peter Hultqvist, a očekuje se da bi kasnije istoga dana trebala biti donesena službena odluka o predaji zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Vladajući socijaldemokrati odustali su u nedjelju od 73-godišnjeg protivljenja ulasku u NATO. Izrazili su želju za brzim pristupanjem NATO-u napuštajući višedesetljetnu politiku neutralnosti nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Susjedna Finska potvrdila je jučer da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

TURSKA IZNENADILA SAVEZNIKE

Međutim, Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan je poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije”.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

ERDOGAN PO PRITISKOM

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO u Baltičkom moru, prenosi Reuters.

Švedski parlament raspravljat će o članstvu u NATO-u u ponedjeljak, a odluka bi trebala biti samo formalnost jer velika većina zastupnika podržava članstvo u NATO-u.

Vlada će donijeti službenu odluku o podnošenju zahtjeva kasnije tijekom dana, rekao je Hultqvist.

scroll to top