Close

Studenti predstavljaju svoje projektne ideje na Simpoziju INTSIKT u Tuzli | RTV TK


Osamnaesti Simpozij informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT u organizaciji dva fakulteta elektrotehnike, iz Tuzle i Ljubljane počeo je danas u Tuzli. U dva dana, koliko traje, profesori univerziteta iz Tuzle, Banjaluke, Mostara, Sarajeva i Ljubljane i njihovi studenti predstavljaju naučne radove i projekte o primjeni tehnologije u komunikacijama i poljoprivredi. Zato ove godine Simpozij nosi simboličan naziv „Zelena transformacija“.

Nakon dvije godine održavanja Simpozija INSIKT putem Interneta, zbog pandemije, ove godine njegovi učesnici iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, te domaćina Bosne i Hercegovine sastali su se u Tuzli, na Fakultetu elektrotehnike kako bi razmijenili iskustva o projektima na kojima su radili  u međuvremenu.

  • Ove godine u fokus smo stavili green transformation i fokus stavljamo na tri dijela. U prvom dijelu su pametne energetske mreže, u drugom telekom sektori i njihova zelena transformacija, a sutra imamo temu – primjena informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi, kaazaoo je za RTVTK prof. dr. Aljo Mujčić, profesor Fakulteta elektrotehnike UNTZ.

Energija i agronomija povezali na ovom Simpoziju privredni i akademski sektor, a najveću korist trebali bi imati studenti.

  • To znači da ih želimo motivirat i da izgube barijeru do kompleksnih projekata u industriji. To im je i dobar momenat za napraviti međunarodne kontakte i da se povežu međusobno, kaže prof. dr. Matej Zajc, profesor Fakulteta za elektrotehniku iz Ljubljane.

Posebna dimenzija Simpozija koji se u organizaciji ljubljanskog i Univerziteta u Tuzli odvija već 18. put je i promocija studentskih ideja i mogućnost da ih prepoznaju kompanije uključene u rad ovog naučnog skupa. Jedna od ideja je moderna štala – projekt čija bi realizacija omogućila vlasniku farme da putem mobilne aplikacije upravlja određenim procesima u štali – poput regulacije temperature i provjetravanja. I na ovom projektu studenti su sarađivali s kolegama sa drugih fakulteta.

  • Učestvovalo je četvero studenta. Jedan je kolega iz Bijeljine sa Poljoprivrednog fakulteta koji nam je dao mnogo informacija vezano za štalu. Mi smo taj program predstavili na takmičenju Hakaton u prijedoru. Osvojili smo prvo mjesto. Demonstrirali smo ga putem senzora i arduina i napravili smo aplikaciju s kojom smo demonstrirali kako korisnik može da upravlja tim senzorima, poojasnila je Emina Dahić, studentica Fakulteta elektrotehnike UNTZ članica proojektonog tima.

Prezentaciju studentskih projektnih ideja pratit će danas i sutra menadžeri nekoliko kompanija iz Tuzle, Sarajeva i Banjaluke, te Ljubljane i Maribora.

Izvor

scroll to top