Close

STRUJNI UDAR GASI PRIVREDU U BIH VIŠE NEGO KORONAVIRUSUkoliko dođe do enormnog povećanja cijene električne energije u BiH, domaći živinari moraće, kako najavljuju, da obustave proizvodnju i snabdijevanje tržišta svojim proizvodima.

Naime, kako kažu, veliki dio ovih preduzeća biće prinuđen da smanji proizvodnju, što će dovesti do nedostatka pilećeg mesa i konzumnih jaja na tržištu. Upozoravaju da će se sve to odraziti i na cijenu ovih proizvoda, koja će morati da raste, a veći ceh će platiti potrošači.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, ističe za “Nezavisne novine” da će od 1. januara naredne godine električna energija u RS za ovu oblast poskupjeti od 72 posto pa naviše, dok će u FBiH to biti i do 300 posto.

Kako je rekao, procjenjuju da će doći i do otpuštanja ozbiljnog broja radnika.

Dodao je da su proizvođači konzumnih jaja ove godine radili u minusu.

Kako je rekao, dostavljeni ugovori od elektroprivrednih preduzeća u BiH s povećanim cijenama električne energije i do 300 posto u živinarskom sektoru samo još dodatno pogoršavaju ionako tešku situaciju u ovoj grani proizvodnje nastalu kao posljedica pandemije i enormnog povećanja cijena gotove stočne hrane, kao i svih ostalih inputa u proizvodnji.

Dodao je da se u svim firmama u ovom sektoru povećanje cijene električne energije mjeri u stotinama hiljada maraka pa do nekoliko miliona maraka na godišnjem nivou, tako da povećanje, kako kaže, smatraju apsolutno neopravdanim i neprihvatljivim.

Bh. živinari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata.

scroll to top