Close

STRUČNJACI DALI ODGOVOR NA PITANJE MOŽE LI ISPIJANJE TOPLE VODE S LIMUNOM OJAČATI IMUNITETIako se ispijanje tople vode s limunom često preporučuje za ojačavanje imuniteta, a posebno kao lijek za prehladu i gripu, ne postoje naučni dokazi koji to potkrijepljuju. Međutim, stručnjaci se slažu da ovaj napitak može itekako pozitivno djelovati na zdravlje.

Mnoštvo poznatih ličnosti i fitness influensera tvrdi da dan započinju ispijanjem tople vode s limunom. Trebalo bi da djeluje ultra-hidratantno, daje dobar izvor vitamina C, poboljšava kožu, pomaže probavu i još mnogo toga.

S obzirom na to da je većina potkrepljujućih koristi od ovog napitka anegdotska, koliko istine stoji iza prednosti konzumiranja tople vode s limunom i vrijedi li je dodati u svoju dnevnu rutinu? Ispostavilo se da nema mnogo toga što bi podržalo tvrdnje iza ovog popularnog “čudesnog” napitka.

Nutricionistica Isa Robinson za magazin Stylist otkrila je da je pompa oko tople vode i limuna jednostavno svedena na “dobar PR”.

Također tu je i mit o “detoksikaciji”, ali uzevši u obzir da imamo jetru i bubrege koji su zauzeti 24 sata dnevno detoksikacijom naših tijela, ovaj topli napitak nema pretjerane veze s tim.

Kao i svako citrusno voće, limun je bogat vitaminom C, koji podržava zdrav imuni sistem. Također je dobro poznato da vitamin C podržava zdravlje kostiju, što je posebno važno ako trenirate jer su kosti “žive” i podvrgnute stresu tokom vježbanja na isti način kao i mišići.

Studija na ženama u postmenopauzi pokazala je da ispijanje napitaka na bazi limunovog soka pomaže u metabolizmu kostiju, sprječava gubitak mineralne gustine kostiju i inhibira razgradnju koštanog tkiva.

Postoje čak i neka istraživanja da limunska kiselina može imati pozitivan utjecaj na to kako reagirate na trening. Jedna studija je pokazala da su ljudi koji su uzimali oralni dodatak u vidu limunske kiseline imali niže rezultate za fizički umor nakon treninga u odnosu na placebo grupu.

Pored prednosti koje nudi limun, komponenta tople vode naravno znači da ste sve bliže ispunjavanju dnevnih potreba za hidratacijom.

Što se tiče ideje da je toplu vodu s limunom najbolje piti ujutro ili na prazan želudac, stručnjaci se slažu oko činjenice da ne postoji optimalno doba dana da se pije ovaj napitak, a ne postoji ni “pravi” način da se napravi.

scroll to top