Close

ŠTA RADITI KADA VAM PUKNE GUMA NA PUTU? ZAMIJENITI JE ZVUČI KAO LOGIČNO RJEŠENJE, IPAK TO NIJE UVIJEK MOGUĆESvaki iskusniji vozač doživio je da mu na putu pukne guma.

Brojni su razlozi da dođe do nesreće ovakvog tipa, ali kada se to desi najbitnije je kako ćete reagovati u datom trenutku.

Prije svega pomjerite se nekako sa strane, da ne smetate drugim vozačima, a zatim ugasite auto i provjerite u kakvom je stanju guma. Da li je potpuno iscjepana ili se samo izduvala?

U zavisnosti od odgovora na ovo pitanje imate dva rješenja, napumpajte gumu ili je zamijenite. Pumpanje je mnogo lakši i brži proces. Potrudite se da u gepeku pored obavezne opreme imate i pumpu jer će vas sigurno spasiti glavobolje, barem dok ne stignete na odredište gdje ćete moći da potražite pomoć.

Ipak, ako je guma potpuno rascjepana, tu nema pomoći. Morat ćete da je zamijenite, a to i uz svu opremu može da bude i više nego naporno, naravno i uzrok ozbiljnog stresa, s obzirom da u tom trenutku vjerovatno već kasnite negdje.

Za oba scenarija potrebno je da ubacite auto u brzinu i podignite ručnu. Postavite dizalicu blizu gume koja je pukla i podignite auto tako da možete da radite. Pokušajte da otšarafite šrafove rukom. To, po svoj prilici, ne uspjeva često, te ćete gotovo uvijek vidjeti ljude kako pokušavaju cijelom težinom da stanu na ključ, što, takođe, rijetko donosi efekat kakav želimo. Tada probajte da napravite polugu ne biste li na taj način uspjeli da otpustite šrafove. Ako ni to ne pomogne, isprskajte ih pomenutim VD40 sredstvom. Ako nakon toga, na bilo koji način uspijete da olabvite šrafove i izvučete ih imali ste sreće. I cijelu zavrzlamu ste završili samo sa ulaganjem malo više vremena i energije. Ipak, velika je vjerovatnoća da čak ni poslije toga nećete moći da otpustite točkove. U tom slučaju moraćete u situaciju da uložite i novac.

Naime, mnogi od nas gume mijenjaju kod vulkanizera koji ih zateže specijalnim pištoljem. Tako zategnute šrafove vi ne možete da otpustite, te ako vidite da ne ide poslije svih ovih pokušaja, jednostavno odustanite da se ne biste povrijedili ili slomili opremu koju imate u kolima. Tada vam je rješenje da pozovete AMSS da biste prebacili automobil do svoje kuće ili kod svog vulkanizera. Druga opcija vam je da pozovete nekog od takozvanih letećih vulkanizera koji izlaze na teren i sa sobom nose pomenuti pištolj, koji će odšraviti gumu.

scroll to top