Close

SDA: Ako ne reaguje međunarodna zajednica bit će saučesnici onoga što se dogodi


Stranka demokratske akcije (SDA) je duboko razočarana odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema otvorenom pokušaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je pokrenut usvajanjem posljednjih zaključaka u Narodnoj skupštini RS, navode u saopćenju.

Direktno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Mlake reakcije u kojima se “svi lideri pozivaju na dijalog”, na “izbjegavanje zapaljive retorike i izgradnju povjerenja” pokazuju nevjerovatan izostanak spremnosti da precizno identificiraju problem i suoče se sa njim. Ovakvim stavovima izjednačava se odgovornost onih koji blokiraju rad institucija i nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, sa onima koji se bore za funkcionalne institucije i suprotstavljaju se antiustavnom djelovanju. Relativiziranje obima i uzroka krize može samo dodatno ohrabriti aktere koji nasrću na stabilnost i mir.

Ukoliko predstavnicima međunarodne zajednice još uvijek nije jasno ko pravi probleme u BiH, podsjetit ćemo ih da iza prijetnji secesijom entiteta RS, koje su sadržane i u zvaničnim dokumentima SNSD, te direktnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušajem neustavnih otimanja nadležnosti države, uz otvorenu prijetnju upotrebom sile, stoji jedan čovjek – Milorad Dodik i njegova stranka.

Izjednačavanje odgovornosti

U okolnostima u kojima Dodikove blokade ugrožavaju mir, živote i imovinu građana, posljednje izjave šefice Misije OSCE-a u BiH Katlin Kavalek (Kathleen Kavalec) o “nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH” ne samo da izjednačavaju odgovornost i obmanjuju javnost već duboko vrijeđaju inteligenciju građana BiH koji trpe posljedice Dodikovih drskih blokada. Nisu Oružane snage BiH spriječene da pomognu ljudima u nevolji zato “što nije bilo dogovora u Predsjedništvu BiH”, već zato što je njihov angažman u više navrata spriječio Milorad Dodik.

Krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice prestanu sa bježanjem od neugodne istine kroz izjednačavanje odgovornosti. Umjesto toga, dužni su da jasno i nedvosmisleno identificiraju krivce za destabilazaciju prilika, te u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno reagiraju. U suprotnom, bit će saučesnici u uvlačenju BiH, ali i cijelog regiona, u opasan i potpuno neizvjesan razvoj događaja, zaključuju u saopćenju.

scroll to top