Close

SCHOLZ STIŽE NA ZAPADNI BALKAN: NJIHOVA INTEGRACIJA U NAŠEM STRATEŠKOM INTERESUNjemački kancelar Olaf Scholz najavio je u četvrtak da će posjetiti države Zapadnog Balkana prije sastanka Evropskog vijeća sljedećeg mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako prenosi švajcarski portal “Swissinfo“, njemački kancelar će tokom posjete prenijeti poruku da region pripada Evropskoj uniji.

Njemački kancelar je podsjetio da države Zapadnog Balkana godinama teže članstvu u Evropskoj uniji i da ih ne treba zanemariti.

Scholz je tom prilikom ukazao na uticaj “vanjskih sila” u regionu, uključujući Rusiju.

Evropsko vijeće saopštilo je u srijedu je da su lideri šest država Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU-a, koji će se održati 23. i 24. juna.

Rukovodstvo EU-a pridaje strateški značaj Zapadnom Balkanu i želi da zemlje regiona djeluju u skladu sa evropskim smjernicama u svojim vanjskim politikama, posebno naspram Rusije.

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josep Borrell sastao se nedavno sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana u okviru sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Briselu i poručio da održavanje bliskih odnosa s Rusijom više nije kompatibilno sa idejom o izgradnji zajedničke budućnosti sa EU.

scroll to top